De nadelen van schooluniformen

Woolrich winterjas

Wij als Nederlanders kunnen ons niet veel meer bij schooluniformen voorstellen. Een paar decennia geleden was het nog verplicht in Nederland, maar nu is iedereen vrij in het dragen wat hij of zij wil. In andere verschillende landen is de schooluniform wel nog verplicht. Het doel hiervan is dat je niet ziet wie rijk en wie arm is. Een mooie gedachten zullen velen denken. Maar er hangen ook veel nadelen aan vast.

Wees wie je bent

Het gebruik van uniformen op scholen beperkt kinderen in het uiten van wie ze zijn. Veel kinderen vinden het fijn om zichzelf uit te drukken door middel van kleding. Zelf kiezen wat je aan wilt kan heel bevrijdend zijn. Uniformen geven daarentegen een gevangen gevoel. Door jezelf te uiten met kleding kun je laten zien voor wat je staat. Dit kan een kind een rustgevend gevoel geven. Zo heb je kinderen die zich alleen maar in zwarte kledingstukken kleden. Maar je hebt ook kinderen die graag merkkleding dragen omdat dit lekker zit door de goede kwaliteit, zoals Canada Goose jassen.

Niet van deze tijd

Daarnaast is het verplichten van schooluniformen ouderwets en totaal niet van deze tijd. Vroeger waren schooluniformen verplicht in Nederland. Toen was ook het doel van uniformen, gelijkheid maar ook het uitstralen van netheid. Wanneer er vandaag de dag weer uniformen aangeschaft zullen worden zal dit ons tegenhouden als samenleving. We zullen zo in het verleden blijven hangen terwijl we in een grote ontwikkeling zitten. De laatste decennia vindt er namelijk een positieve ontwikkeling plaats met betrekking tot acceptatie van bijvoorbeeld de LGBTQ-community. Door kinderen aan te leren dat we alleen gelijk kunnen zijn met dezelfde kleding en niet met kleding van verschillende kleuren of verschillende merken, zoals Canada Goose jassen, geven we alleen maar een beeld dat zij niet henzelf mogen of zouden kunnen zijn. Hierdoor kunnen kinderen niet ontdekken wie ze zijn.